Σκηνοθέτης: Christopher Nolan

30 Αυγ.

Ο Christopher Nolan γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1970 και την τελευταία δεκαετία έχει σκηνοθετήσει μια πληθώρα από ταινίες «διαμάντια» που δεν πρέπει να χάσετε. Φυσικά στις πιο γνωστές του ταινίες συμπεριλαμβάνονται το πρόσφατο Inception, τα Batman Begins και The Dark Knight, το The Prestige και τα λιγότερο γνωστά Insomnia και Memento. Εκτός από σκηνοθέτης και παραγωγός έχει κάτσει και στην καρέκλα του σεναριογράφου είτε μόνος του (Inception) είτε παρέα με τον αδερφό του (The Prestige, Memento). Τι βρίσκεται, λοιπόν, μέσα στο μυαλό του Nolan και κάνει τις ταινίες του τόσο μοναδικές;

Memento (2000)

Το ξεκίνημα έγινε με την πρώτη συνεργασία με τον αδερφό του Jonathan Nolan από το βιβλίο του οποίου εμπνεύστηκε ο Christopher Nolan για να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη. Ο Lenard Shelby μετά τον απάνθρωπο βιασμό και θάνατο της γυναίκας του έχει βάλει μοναδικό σκοπό της ζωής του να βρει τον ένοχο και να τον σκοτώσει. Όμως, δεν τον βοηθάει και πολύ η ασθένειά του, μερική απώλεια μνήμης. Με άλλα λόγια, θυμάται τα πάντα πριν το φόνο, αλλά δεν μπορεί να συγκρατήσει πληροφορίες ή ακόμη και μια συζήτηση για πάνω από μερικά λεπτά. Έτσι, έχει βρει τον έξυπνο τρόπο να κρατάει σημειώσεις, να παίρνει φωτογραφίες και να κάνει τατουάζ αυτά που θεωρεί πως πρέπει να θυμάται. Από τα καλύτερα (για να μην πω ΤΟ καλύτερο) θρίλερ, το Memento μας μυεί σε έναν καινούργιο τρόπο σκηνοθεσίας και σεναρίου, ο οποίος αποτέλεσε υλικό προς αντιγραφή για τους επόμενους σκηνοθέτες-σεναριογράφους. Η ιστορία ξεκινάει από το τέλος και πάει ανάποδα προς την αρχή (σημαντικό να σημειωθεί πως η αρχή μιας σκηνής είναι το τέλος της επόμενης) και η αλήθεια είναι πως μόνο προς το τέλος βγάζουν όλα νόημα. Τα αδέρφια Nolan καταφέρνουν να «παίξουν» με το μυαλό μας (και μας αρέσει) και να μας κάνουν να τα χάσουμε. Δείτε το αν σας αρέσει να προβληματίζεστε και να λύνετε σεναριακούς γρίφους!

Insomnia (2002)

Με ένα φοβερό καστ πώς γίνεται να μην ξεχωρίσει αυτή η ταινία; Σε μια μικρή πόλη της Αλάσκα ένα κορίτσι 17 χρονών ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου. Δύο επιθεωρητές από το Λος Άντζελες καλούνται να εξιχνιάσουν την υπόθεση, αλλά ο ένας από αυτούς, ο Γουίλ Ντόρμερ (Al Pacino) έχει παρελθόν με τις Εσωτερικές Υποθέσεις που ερευνούν μια παλιότερη υπόθεσή του στην πόλη των αγγέλων. Έτσι, όταν κατά τη καταδίωξη του δολοφόνου πυροβολεί τον συνεργάτη του όλα περιπλέκονται. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν ο Ρόμπιν Γουίλιαμς και η Χίλαρυ Σουάνκ. Η ταινία δεν σου κρατάει τόσο το ενδιαφέρον και δεν είναι από τα καλύτερα αστυνομικά-θρίλερ. Όμως, οι εικόνες από την πανέμορφη Αλάσκα δεν μπορούν παρά να σε μαγέψουν.

Batman Begins (2005)

Ο Christopher Nolan αποφάσισε να «επανεκδόσει» τον Batman με πρωταγωνιστή τον Christian Bale και μπάτλερ του τον μοναδικό Michael Cane. Στο ρόλο των κακών βρίσκονται δύο ηθοποιοί, ο Liam Neeson και ο Cillian Murphy. Η ιστορία του Μπρους Γουέιν από την αρχή, πώς έγινε ο batman και ο ισχυρός δεσμός που είχε με τον πατέρα του. Ομολογουμένως αυτός ο Batman είναι πιο σκοτεινός, κρύβει περισσότερα μυστικά και το batmobile του προκαλεί δέος. Αν είστε φαν του batman τότε σίγουρα θα κολλήσετε με την ταινία, αν και θα σας αρέσειπερισσότερο το δεύτερο μέρος (βλέπε πιο κάτω).

The Prestige (2006)

Στον κόσμο της ταχυδακτυλουργικής και της μαγείας της ψευδαίσθησης ταξιδεύει ο θεατής με αυτή την ταινία του Nolan. Η ταινία ξεκινάει με τον Michael Cane να μας λέει ότι ένα μαγικό κόλπο αποτελείται από τρία μέρη: την Υπόσχεση, όπου ο μάγος σου δείχνει κάτι συνηθισμένο, την Αλλαγή, όπου το συνηθισμένο μεταμορφώνεται σε κάτι ασυνήθιστο, δηλαδή εξαφανίζεται και τέλος το Θαύμα, όπου ο μάγος ξαναεμφανίζει το εξαφανισμένο. Με αυτή την ατμόσφαιρα περικυκλωνόμαστε στην διάρκεια της ταινίας, μεταξύ αληθινού και ψεύτικου ώσπου να καταλήξουμε ότι «τα φαινόμενα απατούν». Φοβερό το δίδυμο Hugh Jackman και Christian Bale και ακόμα πιο φοβεροί είναι οι Jonathan & Christopher Nolan που μας μαγεύουν για ακόμη μια φορά.

The Dark Knight (2008)

H συνέχεια του Batman Begins με την προσθήκη ενός καινούργιου κακού, του Joker (Heith Ledger), ήταν καλύτερη από όσο την περιμέναμε. Στο ίδιο κλίμα και με τους ίδιους πρωταγωνιστές (εκτός της Katie Holmes που αντικαταστάθηκε από την Maggie Gyllenhal), το δεύτερο μέρος του batman κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο και σίγουρα το διαμάντι της ταινίας είναι ο Heith, ο οποίος έλαβε όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου το 2009 για αυτή του την ερμηνεία που όμως δεν χάρηκε καθώς πέθανε νωρίτερα το ίδιο έτος. Ο batman καταδιώκεται από την αστυνομία και τον Joker για να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, κάτι που δεν γίνεται με αποτέλεσμα να πεθαίνουν όλο και περισσότεροι αθώοι στην πόλη Γκόθαμ. Στο τέλος της ταινίας βλέπουμε τον batman σε ένα ατελείωτο κυνηγητό με την αστυνομία. Συνέχεια? Ίσως.

Inception (2010)

Κάτι τελείως διαφορετικό από ότι έχουμε δει εμπνεύστηκε στην τελευταία του ταινία ο Nolan (γράφει το σενάριο της). Ο Ντομ Κομπ (Leonardo DiCaprio) είναι ένας πανέξυπνος κλέφτης ονείρων. Ναι, καλά διαβάσατε. Ένας κόσμος ονείρων δημιουργείται με το έμπειρο μάτι του σκηνοθέτη που φαντάζει «ονειρικός». Ο Ντομ με τη βοήθεια συνεργατών του προσπαθεί να μπει στο όνειρο ενός επιχειρηματία και να εμφυτεύσει μια Ιδέα, να πραγματοποιήσει δηλαδή την Απαρχή (inception). Όμως, όπως και άλλοι ήρωες του Nolan, τον στοιχειώνει το παρελθόν και τον εμποδίζει να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από το όνειρο. Πολύ εντυπωσιακά πλασμένο το Inception, καταφέρνει τον σκοπό του,  να μας μπερδέψει μεταξύ ονείρου και αληθινής ζωής και να μεταδώσει το μήνυμά του: εμείς είμαστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας.

Σχολιάστε